English Bulgarian Italian German French +359 887 92 57 37
Проблеми с мъдреците

Проблеми с мъдреците

Проблеми с мъдреците

Мъдрецът е осмият и последен зъб, който расте в челюстта. Обикновено мъдреците израстват до тридесетте години в живота на човека. Сигурно всеки от Вас е чувал израза, че когато расте мъдрец, значи човек е поумнял, станал е „мъдър“. Факт е обаче, че мъдреците представляват част от еволюцията, когато на хората са им били нужни, за да могат добре да сдъвкват твърдата храна. Днес, поради вида и начина на консумиране на храната, те са изгубили своето предназначение.  И тъй като могат да причинят много проблеми в устата, напълно възможно е да Ви се наложи да ходите да Ви ги вадят.

Грижата за мъдреците не е никак лесна, което се дължи на местоположението им. Те по-трудно се поддържат и мият. Често притискат съседните зъби. В такива случаи е най-добре да се премахнат възможно най-бързо, за да се предотвратят други евентуални усложнения. Кога и как да се извади мъдрец, зависи от проблема, който имате с него.

Ако около мъдреца се е формирала орална киста, тя застрашава и съседните зъби. Такова вадене е по-сложно, тъй като кистите са образувания с малки размери, които нарастват с годините, изместват здравата тъкан, а самите те имат водниста вътрешност. На тези места костта е доста тънка и ако интервенцията е груба, може да се стигне и до спукване на костта. Подобна е ситуацията и с мъдреците, които нямат място, за да израснат и около тях се образува инфекция. Ако тя продължава или се повтаря, това също може да доведе до разрушаване на костта. В случай на „дислокация“, мъдрецът може да израсне странично и да притиска корените на съседните зъби, причинявайки болка. Или обратно, ако расте нормално без да притиска другите зъби може да се остави на мира, а само редовно да се проверява.

Израстване на мъдреците

Израстване на мъдреците

Мъдреците се вадят и когато при израстването си, избутват другите зъби. Много е неприятно, особено в ситуации, когато зъбите са правилно ортодонтски подредени. Необходимо е да се направи рентгенова снимка на зъбите и тогава Вашият стоматолог с точност ще Ви каже какъв е проблемът.

След изваждане на мъдрец ще получите постоперативни инструкции. Върху раната ще Ви бъде поставена марля, която трябва да седи поне 10 минути, за да се предотврати кървене. Не смеете да миете раната 24 часа след изваждането на зъба и въобще да я докосвате. Забранено е приемането на храна и напитки, както и пушенето. Възможно е да Ви предпишат лекарства, които да предотвратят появата на инфекция или обезболяващи, за да се намали неприятното усещане. Препоръчва се поставянето на студен компрес върху бузата, за да се намали подуването.

В случай, че мъдреците Ви растат нормално и не застрашават съседните зъби е възможно да не се вадят. Това може да прецени Вашият стоматолог. Има хора, които добре се грижат за мъдреците си и години наред нямат проблеми с тях.

Все пак, винаги има стоматолози, които препоръчват ваденето им. Зъботехниците не са съгласни с това мнение и смятат, че след време мъдреците могат да бъдат добри опори за мостове и протези.

Author Info

kavident

No Comments

Post a Comment